Incontinenta urinara

Cauze si optiuni de tratament

Termenul de incontinenta urinara se refera la scurgeri de urina aparute intre urinari.  In mod normal, urina se acumuleaza in vezica urinara si este eliminata la toaleta in mod controlat, voluntar. Capacitatea de a controla evacuarea urinei este denumita continenta. Se dezvolta in timpul copilariei – copii mici nu reusesc sa o controleze la inceput.

Incontinenta urinara se poate dezvolta la orice varsta, dar persoanele in varsta sunt mai des afectate de incontinenta urinara ( la femei de aproximativ 2 ori mai mult decat la barbatii de aceeasi varsta). In Austria, in jur de 1 milion de oameni au diferite tipuri de incontinenta urinara. Majoritatea persoanelor afectate nu vorbesc deschis despre incontinenta urinara, desi aceasta poate fi tratata foarte bine in majoritatea cazurilor. Chiar daca tulburarile cauzate de incontinenta urinara nu pot fi eliminate complet , acesta poate fi atenuata considerabil prin intermediul unui tratament adecvat.

Functionarea vezicii urinare este foarte complexa: la ea contribuie sistemul nervos, muschii peretelui vezical, musculatura de la nivelul gatului vezicii urinare si de-a lungul uretrei, uretra in sine, precum si muschii, nervii si tesutul conjunctiv de la nivelul planseului pelvin. Cand aceasta interactiune este afectata,  poate avea drept rezultat incontinenta urinara. Disfunctia vezicii urinare se poate manifesta fie sub forma unei disfunctii de stocare fie de golire. Exista o varietate de cauze pentru aceasta:

 • Slabiciunea muschilor care contribuie la functia vezicii urinare
 • Afectarea sistemului nervos sau boli neurologice
 • Slabiciunea tesutului conjunctiv
 • Deficiente mecanice si functionale de evacuare a vezicii
 • Tulburari si malformatii ale tractului urinar
 • Modificari sau tulburari hormonale, cum ar fi deficienta estrogenului in timpul menopauzei
 • Rani, leziuni provocate de interventii chirurgicale sau alte interventii medicale

Anumiti factori pot contribui la dezvoltarea incontinentei urinare:

 • Varsta: In timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade, tonusul tesutului conjunctiv scade, vezica coboara. Barbatii adesea manifesta o marire benigna a prostatei.
 • Sex : Femeile sunt mai des afectate de incontinenta urinara. Tesutul conjunctiv este mai moale, iar pelvisul este mai putin stabil si mai mare. In plus, sarcina si nasterea pune presiune asupra muschilor, tesutului conjunctiv si pelvisului.
 • Excesul de greutate
 • Băutura si obiceiurile de mictiune (mictiune = golirea vezicii urinare): multi oameni nu reusesc sa bea suficiente lichide, evita sa mearga la toaleta sau merg preventiv, chiar daca vezica urinara nu este inca suficient de plina. Ambele pot contribui la incontinenta urinara, deoarece vezica urinara uita sa se umple sau sa se goleasca complet.
 • Factori psihologici : Problemele de cuplu au legatura cu incontinenta urinara, chiar daca conexiunea precisa este inca neclara.
 • Efort fizic: Anumite exercitii intaresc muschii pelvisului, altele au un efect destul de daunator. Acestea includ, printre altele, ridicarea de greutati. Tusea persistenta poate contribui, de asemenea, la incontinenta urinara.
 • Afectiunile  sistemului nervos: Accidentele vasculare cerebrale, dementa, boala Parkinson si alte boli care afecteaza sistemul nervos (diabetul), precum si infectiile recurente ale tractului urinar pot creste riscul de incontinenta urinara.
 • Procedurile chirurgicale si medicamentele : de exemplu, histerectomia, diureticele administrate pentru tensiune arteriala sau insuficienta cardiaca pot contribui la incontinenta urinara.
 • Predispozitie : riscul de incontinenta urinara  e crescut atunci cand incontinenta urinara apare in familie
 • Afectiuni : Cancerul de prostata , pietrele la nivelul vezicii urinare sau tumorile pot favoriza incontinenta urinara

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara, fiecare cu alte simptome si care apar cu frecvente diferite la persoane de diferite varste. Cele mai frecvente tipuri de incontinenta urinara sunt:

Incontinenta de stres (de efort)

In incontinenta de stres, o crestere brusca a presiunii in abdomen – de exemplu cand radeti, tusiti ,stranutati sau ridicarea unei greutati – duce la incontinenta urinara.

Vezica hiperactiva / incontinenta imperioasa

Vezica hiperactiva (denumita si vezica urinara iritabila) se manifesta  printr-o dorinta repetata, aparuta brusc, de a goli vezica urinara, dorinta care este greu de stapanit si care poate apare in timpul zilei sau in timpul noptii, cu sau fara eliminare de urina (vezica hiperactiva umeda sau uscata). Exista o varietate de cauze posibile pentru incontinenta imperioasa. Incontinenta de stres si incontinenta imperioasa pot fi concomitente ( incontinenta mixta).

Incontinenta urinara din prea plin

Incontinenta urinara din prea plin se caracterizeaza prin faptul ca volumele mici de urina sunt evacuate in mod incontrolabil continuu din o vezica supraplina care nu poate fi golita complet.

Remedii pentru incontinenta urinara

Incontinenta urinara poate fi stresanta. Aceasta nu este doar o problema fizică, ci provoaca, de asemenea , o afectare emotionala si afecteaza stima de sine. Incapacitatea de a mentine urina este perceputa ca o pierdere a controlului asupra propriului corp – ceea ce este greu de asumat pentru un adult. Persoanele cu incontinenta urinara se simt deseori excluse din punct de vedere social si calitatea vietii lor este puternic afectata. Deseori duce la retragere sociala, la izolare si chiar la depresie. Numai ca incontinenta urinara poate fi remediata complet in majoritatea cazurilor.

In cele mai multe cazuri, diferite tipuri de incontinenta urinara pot fi diferentiate prin intermediul asa-numitului diagnostic de baza. Nu va feriti sa discutati cu un medic generalist sau un specialist despre problema dumneavoastra. Ei au experienta in abordarea acestui tip de problema. Masurile terapeutice adecvate pot fi initiate dupa aceea.

In timpul discutiei aprofundate a medicului cu pacientul ( pentru a afla istoricul pacientului), medicul se va interesa de acuzele specifice.

Un ʺjurnal al vezicii urinareʺ ofera medicului informatii valoroase: in el , pacientul trebuie sa inregistreze volumul de lichid ingerat, precum si timpul si volumul de urina (ml) al fiecarei urinari si daca senzatia de imperiozitate a fost insotita de incontinenta (umeda) sau nu (uscata) in acel moment, intr-o perioada de doua zile. Diagnosticul de baza include examinarea abdomenului inferior, a zonei genitale, a urinei (excluderea/ evidentierea infectiei tractului urinar).Se poate face si o verificare a urinei reziduale (daca vezica urinara este golita complet). In prezent, aceasta verificare se face complet fara durere prin intermediul unui examen cu ultrasunete al vezicii urinare inainte si dupa golire.

In functie de cauzele incontinentei urinare suspectate de catre medic, se continua cu alte metode de diagnosticare, cum ar fi:

 • Tomografie computerizata (scanare CT)
 • Examinarea vezicii urinare ( cistoscopie)
 • Examene urologice pentru a verifica fluxul urinar, presiunea vezicii urinare si presiunea uterina la femei
 • Determinarea nivelului de PSA ( antigen specific prostatic ) la barbati.

Tratamentul specific al incontinentei urinare depinde de tipul acesteia. In prealabil, totusi, trebuie luate masuri pentru eliminarea altor cauze posibile, cum ar fi

 • tratamentul unei infectii a vezicii urinare,
 • terapia de substitutie hormonala in cazul unei deficiente hormonale sau
 • eliminarea unei afectari de golire, de exemplu cauzate de o prostata marita la barbati.

In cazul incontinentei de stres, exercitiile pentru intarirea muschilor pelvini si terapia comportamentala va pot ajuta. Terapia comportamentala cuprinde controlul aportului de lichide, golirea regulata a vezicii urinare, scaderea in greutate, reglarea miscarilor intestinale si, in cazul bronsitei fumatorilor, renuntarea la fumat.

Exercitiile pentru intarirea muschilor pelvieni sunt o masura foarte eficienta. Acestea necesita instruirea si controlul de catre un terapeut fizic. Dupa ce s-au invatat cum sa fie facute corect, exercitiile pentru intarirea muschilor pelvieni ar trebui să fie facute acasa, precum si in mod constant de-a lungul anilor.

Daca aceste masuri terapeutice nu sunt suficiente pentru tratamentul incontinentei urinare, un rezultat satisfacator poate fi obtinut prin interventii chirurgicale care nu sunt foarte dificile.

In majoritatea cazurilor, incontinenta imperioasa este tratata fara operatie si cuprinde diferite forme de antrenament a vezicii urinare si medicamente care contracareaza dorinta frecventa si puternica de a goli vezica urinara si, prin urmare, incontinenta imperioasa (asa-numiti agenti antimuscarinici, altfel denumiti antagonisti ai receptorilor muscarinici sau anti colinergici). Exista o varietate de produse pentru tratamentul incontinentei urinare. La pacientii varstnici, care adesea trebuie sa ia mai multe medicamente in acelasi timp, substantele cu mai putine interactiuni medicamentoase, datorita structurii lor moleculare, si care nu produc reactii adverse ale sistemului nervos central, s-au dovedit a fi de succes.

Pentru pacientii de sex feminin care sufera de incontinenta mixta, se recomanda un tratament care combina metode terapeutice pentru incontinenta imperioasa si de stres.

In cazul incontinentei din prea plin, un urolog poate determina cauzele care impiedica golirea vezicii prin examinari speciale (urodinamice) si initiaza masurile terapeutice necesare impotriva incontinentei urinare. Prima masura este intotdeauna golirea vezicii suprapline, in general prin intermediul unui cateter.

Conditia fizica si psihica buna contracareaza dezvoltarea incontinentei urinare. Consultati un medic de indata ce observati primele semne. Exercitiile preventive pentru intarirea muschilor pelvieni sunt, de asemenea, utile. Urmatoarele reprezinta sfaturi suplimentare pentru prevenirea incontinentei urinare:

 • Beti multe lichide. Aveti grija sa beti bauturi putin iritante, cum ar fi ceaiul din plante sau sucul de fructe.
 • Nu consumati un volum mare de lichide inainte de a merge la culcare. Acesta creste riscul de a va uda involuntar in timpul noptii.
 • Luati-va timp cand mergeti la toaleta si incercati sa va goliti complet vezica urinara. Astfel, nevoia de a goli vezica este simtita mai rar, iar bacteriile se pot multiplica mai greu.
 • Exercitiile de relaxare, cum ar fi antrenamentul autogen, terapia respiratorie sau masajele, va pot ajuta sa reduceti tensiunea emotionala.
 • Antrenamentul vezical sau al mictiunii pot fi utile. Trebuie sa pastrati un jurnal al vezicii urinare (asa cum este descris mai sus) pentru cateva zile, pentru a discuta cu medicul dumneavoastra. Puteti obtine o golire mai eficienta a vezicii prin extinderea sau scurtarea activa a intervalelor.

Anumite alimente pot provoca, de asemenea, incontinenta urinara temporara deoarece stimuleaza vezica urinara si au un efect diuretic. Acestea includ:

 • Alcoolul
 • Cafeina
 • Ceaiul sau cafeaua decofeinizata
 • Bauturi carbogazoase
 • Indulcitorii artificiali
 • Citricele si alte alimente care sunt foarte acide, contin mult zahar sau mirodenii

Retineti: Acest text este pentru informatia dumneavoastra generala. Va rugam sa nu va diagnosticati singur: consultati un medic in cazul unor intrebari sau acuze. El / ea este singurul care evalueaza corect simptomele pe baza experientei sale clinice si poate stabili pasii de diagnosticare dupa cum este necesar.

Este posibil sa fie de interes

Pierderi de urina nedorite?