Diareea

Cauze si tratament

Termenul de “scaun normal” este larg definit, consistenta si frecventa scaunelor putand varia semnificativ de la individ la individ. Scaunele de 3 ori pe zi sau chiar un scaun la fiecare 3 zile sunt considerate perfect normale.

Principalele criterii pentru diaree sunt scaunele apoase sau moi. De obicei mai multe de 3 pe zi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste diareea:

  • Mai mult de trei scaune pe zi
  • Scaune moi sau lichide
  • Mai mult de 250 grame de scaun pe zi

Exista si o diferenta intre diareea acuta si cronica.

Durchfall kann viele Gründe haben. Ursachen von Durchfall und was wir dagegen tun können.

Diareea acuta, in mod normal, este cauzata de o infectie. O boala acuta, de obicei, incepe brusc si poate dura pana la doua saptamani. Frecvent diareea acuta infectioasa este inofensiva. Efectele secundare neconfortabile ale diareei acute sunt in special:

  • Senzatie de presiune in stomac
  • Greata
  • Dureri abdominale, crampe abdominale

Perioadele mai lungi cu diaree definesc diareea cronica. In cazul in care diareea dureaza o perioada mai lunga de timp, ar trebui sa consultati medicul dumneavoastra.

Diareea poate avea cauze diverse. Acestea includ infectii acute, infectii cronice sau colon iritabil. Pe de o parte, poate apare un dezechilibru al absorbtiei apei si sarurilor in zona colonului. Dar este de asemenea posibil ca diareea sa fie cauzata de cresterea difuzarii apei si a sarurilor din lumenul intestinal (secretie). Poate exista, de asemenea, cazul in care ambele mecanisme interactioneaza unul cu altul, de exemplu in cazul unei infectii a colonului. In cazul unui colon iritabil, miscarile modificate ale colonului (motilitatea) pot provoca, de asemenea, diaree.

  • Infectiile cauzate de bacterii, virusuri sau alti agenti patogeni si toxinele acestora (veninuri). Infectia poate sa fie cauzata, de exemplu,  prin intermediul picaturilor sau stropilor infectati sau prin consumul de alimente expirate.
  • Intoleranta alimentara, cum ar fi intoleranta la lactoza, malabsorbtie fructoza sau sorbitol,  boala celiaca.
  • Sindromul de colon iritabil.
  • Infectie cronica la nivelul colonului, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa sau colita microscopica
  • Medicamentele, care au efect asupra colonului, cum ar fi antibioticele, antidepresivele, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), diureticele, analgezicele cum ar fi analgezicele nonsteroidiene ,etc.
  • Insuficienta pancreatica exocrina
  • Suprainfectia bacteriana la nivelul intestinului subtire .
  • Factorii emotionali, cum ar fi anxietatea sau stresul
  • Tumorile

Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie respectate anumite reguli de igiena si conduita. Una din cele mai importante masuri este spalarea mainilor in mod frecvent! Cand calatoriti, este de asemenea indicat sa nu consumati apa neimbuteliata si produse derivate cum ar fi cuburi de gheata, suc de fructe. Fructele si legumele ar trebui curatate sau spalate cu apa sterila din abundenta.

In principiu, este foarte important sa identifici cauza diareei si sa o tratezi. Diareea se trateaza simptomatic. In cazul pierderii masive de lichide, corpul poate deveni periculos de deshidratat, si de aceea este important sa actionati rapid.

Sugarii, copii mici si persoanele in varsta sunt, in mod special, expusi riscului de deshidratare prin diaree .

Farmaciile pot oferi remedii variate in caz de diaree, incepand cu produse care inlocuiesc lichidele si electrolitii, incluzand produse care refac flora intestinala, produse bazate pe baza de film organic pentru a proteja mucoasa intestinală infectata, sau inhibitori ai motilitatii (inhibitori ai miscarilor intestinale).

  • Inlocuirea de lichide si electroliti (terapia de baza a diareei) – In cazul in care diareea a condus la pierderea multor lichide intr-un interval scurt de timp, aceste lichide si electroliti vor trebui inlocuite. Exista disponibile o serie de solutii specifice de rehidratare.
  • Inhibitorii crampelor & inhibitorii miscarilor intestinale – In cazul crampelor puternice, remediile de alinare, spasmolitice, pot oferi ajutor. Cateodată, pot fi folosite medicamente, ca inhibitorii ai miscarilor intestinale, care consecutiv actiunii lor reduc numarul de scaune.
  • Antibiotice – In functie de cauza diareei, antibioticele pot fi folosite in schema de tratament. Daca, in anumite cazuri, acest lucru este util – daca este o infectie bacteriana sau nu – va fi decis de catre medicul specialist.
  • Probiotice – Administrarea de probiotice sub forma de capsule, iaurturi, bauturi etc. poate scurta durata diareei acute (cu aproximativ o zi), dar principalul lor scop este ca remediu preventiv.
  • Produse pe baza de film organic care protejeaza mucoasa intestinala

In caz de diaree acuta, gelatina tanat va actiona rapid, sigur si eficient.

Retineti: Acest text este pentru informatia dumneavoastra generala. Va rugam sa nu va diagnosticati singur; consultati un medic in cazul unor intrebari sau acuze. El/ ea singurul care evalueaza corect simptomele pe baza experientei sale clinice si poate stabili pasii de diagnosticare dupa care este necesar.

Este posibil sa fie de interes

Cauze si tratament