Uscaciunea mucoasei vaginale

Uscaciunea mucoasei vaginale

Uscaciunea mucoasei vaginale - Cauze si tratament

Ce este uscaciunea mucoasei vaginale si care sunt cauzele acesteia?

Uscaciunea mucoasei vaginale este un subiect tabu pentru femei. Un vagin uscat este adesea cauzat de un nivel scazut de estrogen
       •    pe durata menopauzei
       •    in timpul alaptarii sau 
       •    dupa ce ovarele au fost extirpate chirurgical
 
Dar uscaciunea mucoasei vaginale poate avea si alte cauze, cum ar fi
      • Cauze fizice, de exemplu
            -   Infectii, cum ar fi infectii fungice vaginale (candidoza) sau infectii urinare 
            -   Fluctuatiile hormonale
            -   Anumite boli 
     • Cauze psihologice si psihosociale , de exemplu
            -    Probleme in relatia de cuplu
            -    Lipsa interesului sexual 
            -    Nervozitatea
     • Igiena excesiva
     • Medicamentele (anticonceptionalele) 
 
 

Simptomele caracteristice pentru uscaciunea mucoasei vaginale

     • Durere in timpul actului sexual
     • Senzatie de macarime si arsura in zona genitala
     • Senzatie de arsura in timpul urinarii
     • Sangerare usoara dupa actul sexual
 
Cervixul si mucoasa vaginala de obicei elibereaza o secretie. Acest lucru mentine vaginul umed si il protejeaza impotriva bacteriilor. Daca o femeie este stimulata sexual, vasele de sange si glandele elimina o secretie suplimentara, care serveste ca un lubrifiant natural in timpul actului sexual.
Pe termen lung, un vagin uscat poate provoca porozitatea peretilor vaginali care devin si mai usor de lezat. Exista un risc crescut de infectii, fie prin fungi sau bacterii, si in plus, exista un risc crescut de infectii urinare. Uscaciunea vaginala poate duce, de asemenea, la probleme in cuplu: femeia poate gasi actul sexual inconfortabil datorita durerii la incercarea de intromisiune a penisului .

 
Cum este diagnosticata uscaciunea vaginala?

Diagnosticul de uscaciune vaginala este obtinut in cadrul unui consult ginecologic obisnuit . Este important ca simptomele sa fie discutate in detaliu, daca femeia se simte confortabil vorbind despre problemele ei. Acest lucru face mai usor evaluarea cauzelor uscaciunii vaginale.
Controlul fizic arata posibilele cauze organice pentru uscaciunea vaginala, cum ar fi
     • Infectii vaginale
     • Efecte secundare functionale
     • Chisturi ovariene
Ecografiile, examenul secretiilor si o scanare a abdomenului ne pot da unele indicii în ceea ce priveste diagnosticul.
 

Sfaturi in caz de uscaciune vaginala si prurit

In afara de controalele ginecologice regulate, o nutritie echilibrata si miscare suficienta pot avea, de asemenea, un impact asupra libidoului tau.
Cand curatati zona genitala, ar trebui sa evitati utilizarea excesiva a produselor agresive si sapun. De obicei, este suficient de a curata zona genitala o data sau de doua ori pe zi cu apa calduta. Daca nu doriti sa evitati cosmeticele, incercati sa utilizati produse cu o valoare a pH-ului scazuta, care contin, de obicei, acid lactic.
 

Cum tratezi uscaciunea vaginala?

Tratamentul difera in functie de cauza . In afara de aceasta, exista o serie de masuri adjuvante.
        • Uscaciune vaginala usoara, temporara
In cazurile de usoara uscaciune vaginala temporara, vaginul poate fi hidratat folosind lubrifianti fara prescriptie medicala pe baza de apa. Daca vaginul este suficient de umed, actul sexual e mai facil, si durerea poate fi evitata.
        • Uscaciune vaginala din cauza lipsei de estrogen
In cazul in care uscaciunea vaginala este cauzata de o lipsa de estrogen, de obicei este suficient folosirea gelurilor locale, creme sau ovule. Exista variante disponibile fara hormoni sau estrogen . Medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la cea mai buna optiune terapeutica. Daca sunteti la menopauza, si lipsa de estrogen cauzeaza simptome cum ar fi uscaciune vaginala, amețeli sau bufeuri, este posibil sa doriti sa luati in considerare un tratament hormonal sistemic. Exista o serie de medicamente disponibile in combinatie estrogen-gestagen , dar acestea pot provoca reactii adverse. Medicul dumneavoastra ar trebui sa decida in mod individual, daca un astfel de  tratament hormonal ar putea fi potrivit pentru dumneavoastra. Ar trebui folosit numai pentru simptomatologia puternica, si nu este recomandat sa fie utilizat in boli specifice,  cum ar fi de cancerul de san si uterin.
      • Vagin uscat & psihicul
Uscaciunea vaginala poate fi o problema in relatiile de cuplu, in special in cazul in care femeia resimte dureri in timpul actului sexual. De asemenea poate aparea si in cazul in care partenera nu a fost suficient stimulata sexual, astfel incat nu se produce fluid suficient. Discutia deschisa cu partenerul despre acest subiect poate ajuta la usurarea relatiei de cuplu. Daca acest lucru nu este suficient, ar trebui solicitat ajutorul unui profesionist.
 
Sfaturile terapeutice pot fi, de asemenea, necesare in cazul disfunctiei sexuale sau al bolilor mentale, de exemplu, daca experientele traumatice duc la absenta stimularii sexuale sau daca este prezenta depresia.

Lubrifianti

Lubrifianti sunt geluri lubrifiante fara hormoni, recomandate de catre medici. Acesta actioneaza local, reprezinta o metoda simpla si imediata. Lubrifianti sunt aplicati in zona genitala si favorizeaza cresterea capacitatii de alunecare.
Lubrifiantii
     • Corespund valorii ph-ului vaginal
     • Au fost testati din punct de vedere bacteriologic
     • Au un miros neutru
     • Sunt solubil in apa
     • Pot fi folositi cu si fara prezervativ
 
Puteti cumpara lubrifianti din farmacie, sub forma de tub .

Acest text este pentru informatiile dumneavoastra generale. Va rugam sa nu puneti singur diagnosticul, ci consultati un medic daca aveti intrebari sau reclamatii. Numai medicul poate evalua corect simptomele pe baza experientei clinice si, daca este necesar, poate initaa pasi de diagnosticare suplimentari

This might also interest you

minimal Version
Reface si mentine echilibrul florei vaginale
Montavit Weltkarte

Montavit este o companie activa pe plan international dedicata raspunderii nevoilor oamenilor si pietelor.

This might also interest you