Medizin zum wieder Wohlfühlen

Uscăciunea mucoasei vaginale

Ce este uscăciunea mucoasei vaginale şi care sunt cauzele acesteia?


Uscăciunea mucoasei vaginale este un subiect tabu pentru femei. Un vagin uscat este adesea cauzat de un nivel scăzut de estrogen

  • pe durata menopauzei
  • în timpul alăptării sau 
  • după ce ovarele au fost extirpate chirurgical

 

 Dar uscăciunea mucoasei vaginale poate avea şi alte cauze , cum ar  fi

Cauze fizice, de exemplu

  • Infecţii, cum ar fi infecţii fungice vaginale (candidoza) sau infecţii urinare 
  • Fluctuaţiile hormonale
  • Anumite boli 

Cauze psihologice şi psihosociale , de exemplu

  • Probleme în relaţia de cuplu
  • Lipsa interesului sexual 
  • Nervozitatea

Igiena excesivă

Medicamentele ( anticoncepţionalele) 

 

 

Simptomele caracteristice pentru uscăciunea mucoasei vaginale

Durere în timpul actului sexual

Senzaţie de mâcărime şi arsură în zona genitală

Senzaţie de arsură în timpul urinării

Sângerare uşoară după actul sexual

 

Cervixul şi mucoasa vaginală de obicei eliberează o secreţie . Acest lucru menţine vaginul umed şi îl protejează împotriva bacteriilor. Dacă o femeie este stimulată sexual, vasele de sânge şi glandele elimină o secreţie suplimentară, care serveşte ca un lubrifiant natural  în timpul actului sexual.

Pe termen lung, un vagin uscat poate provoca  porozitatea pereţilor vaginali. care devin şi mai uşor de lezat. Există un risc crescut de infecții, fie prin fungi sau bacterii, și în plus, există un risc crescut de infecții urinare. Uscăciunea vaginală poate duce, de asemenea, la probleme în cuplu: femeia poate găsi actul sexual inconfortabil datorită durerii la încercarea de intromisiune a penisului .

 

Cum este diagnosticată uscăciunea vaginală?

Diagnosticul de uscăciune vaginală este obţinut în cadrul  unui consult ginecologic obişnuit . Este important ca simptomele să fie discutate în detaliu, dacă femeia se simte confortabil vorbind despre problemele ei. Acest lucru face mai ușor evaluarea cauzelor uscăciunii vaginale.

Controlul fizic arată posibilele cauze organice pentru uscăciunea vaginală, cum ar fi

• Infecţii vaginale

• Efecte secundare funcţionale

• Chisturi ovariene

Ecografiile, examenul secreţiilor și o scanare a abdomenului ne pot da unele indicii în ceea ce privește diagnosticul.

 

 

Sfaturi în caz de uscăciune vaginală şi prurit

În afară de controalele ginecologice regulate, o nutriție echilibrată și mișcare suficientă pot avea, de asemenea, un impact asupra libidoului tău.

Când curățați zona genitală, ar trebui să evitaţi utilizarea excesivă a produselor agresive si săpun. De obicei,este suficient de a curăța zona genitală o dată sau de două ori pe zi cu apă călduţă. Dacă nu doriți să evitați cosmeticele, încercați să utilizați produse cu o valoare a pH-ului scăzută, care conțin, de obicei, acid lactic.

 

Cum tratezi uscăciunea vaginală?

Tratamentul diferă în funcţie de cauză . În afară de aceasta, există o serie de măsuri adjuvante.

• Uscăciune vaginală uşoară, temporară

În cazurile de ușoară uscăciune vaginală temporară, vaginul poate fi hidratat folosind lubrifianţi fără prescripţie medicală pe bază de apă. Dacă vaginul este suficient de umed, actul sexual e mai facil, și durerea poate fi evitată.

• Uscăciune vaginală din cauza lipsei de estrogen

În cazul în care uscăciunea vaginală este cauzată de o lipsă de estrogen, de obicei este suficient folosirea gelurilor locale, creme sau ovule. Există variante disponibile fără hormoni sau estrogen . Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la cea mai bună opţiune terapeutică. Dacă sunteţi la menopauză, și lipsa de estrogen cauzează simptome cum ar fi uscăciune vaginală, amețeli sau bufeuri, este posibil să doriți să luaţi în considerare un tratament hormonal sistemic. Există o serie de medicamente disponibile în combinaţie estrogen-gestagen , dar acestea pot provoca reacții adverse. Medicul dumneavoastră ar trebui să decidă în mod individual, dacă un astfel de  tratament hormonal ar putea fi potrivit pentru dumneavostră. Ar trebui folosit numai pentru simptomatologia puternică, și nu este recomandat sa fie utilizat în boli specifice,  cum ar fi de cancerul de sân şi uterin.

• Vagin uscat & psihicul

Uscăciunea vaginală poate fi o problemă în relațiile de cuplu, în special în cazul în care femeia resimte dureri în timpul actului sexual. De asemenea poate apărea şi în cazul în care partenera nu a fost  suficient  stimulată sexual, astfel încât nu se produce fluid suficient. Discuţia deschisă cu partenerul despre acest subiect poate ajuta la ușurarea relaţiei de cuplu . Dacă acest lucru nu este suficient, ar trebui solicitat  ajutorul unui profesionist.

 

Lubrifianţi

Lubrifianți sunt geluri lubrifiante fără hormoni, recomandate de către medici. Acesta acţionează local, reprezintă o metodă simplă şi imediată. Lubrifianți sunt aplicaţi în zona genitală și favorizează creşterea capacităţii de alunecare .

Lubrifianții

• Corespund valorii ph-ului vaginal

• Au fost testaţi din punct de vedere bacteriologic

• Au un miros neutru

• Sunt solubil în apă

• Pot fi folosiţi cu şi fără prezervativ

 

Puteţi cumpăra lubrifianți din farmacie, sub formă de tub .