Medizin zum wieder Wohlfühlen

Echilibrul florei vaginale

Dezechilibrul florei vaginale

 

Multe femei se plâng de apariția unor simptome neplacute în zona genitala: prurit (mâncarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala. Poate fi semn ca echilibrul florei vaginale e afectat. 

 

Flora vaginala feminina reprezinta un factor important de protectie împotriva proliferarii germenilor patogeni. Ecosistemul vaginal are o populatie compusa din miliarde de bacterii benefice denumite lactobacili. Lactobacilii, prin producerea de acid lactic, contribuie la mentinerea echilibrului corect al florei prin mentinerea unui pH acid în vagin, mediu în care bacteriile patogene sau fungii nu se pot multiplica. 

 

Lactobacilii sunt esentiali în mentinerea unei flore vaginale sanatoase si a functionarii normale a sistemului uro-genital 

 

În anumite circumstantte, cum ar fi stresul, slabirea sistemului imunitar, administrarea de antibiotice, igiena locala exagerata, modificari hormonale (utilizarea de contraceptive, sarcina, menopauza, etc), echilibrul florei este perturbat. Drept rezultat lactobacilii se reduc, nemaiputându-si îndeplini adecvat rolul protectiv, iar bacteriile patogene sau fungii pot prolifera. Consecinta acestui dezechilibru o reprezinta aparittia manifestarilor neplacute în zona intima. 

Multe femei trec des prin aceasta simptomatologie, iar tratamentul cu antibiotice, pe lânga germenii patogeni, reduce si numarul lactobacililor. De aceea nu e de mirare ca numeroase femei se confrunta cu simptomatologie recurenta si cu reducerea calitatii vietii. 

 

Datorita sentimentului de jena frecvent femeile nu discuta despre simptomele aparute la nivelul zonei intime ci se retrag si sufera în tacere. Aceasta le afecteaza nu doar stima de sine ci si relatia cu partenerul de viata. 

În aceste cazuri se recomanda un consult medical, efectuarea de analize printre care frotiul vaginal e esenttial. 

 

Functia de rezervor a tractului intestinal pentru lactobacilii vaginali si suplimentarea orala cu lactobacili ajuta la mentinerea normala a florei vaginale si la prevenirea tulburarilor functionale de la nivelul acesteia. 

Totodata este importanta si asigurarea unei compozitii fiziologice de lactobacili pentru mentinerea florei vaginale. Dintre tipurile de lactobacili cu rol benefic, prezentta lactobacilului crispatus are o importanta deosebita. 

 

Administrarea lactobacililor poate fi facuta local sau oral, administrarea orala având beneficii certe: 

  • e simpla si igienica,
  • e posibila în orice moment, fara restrictii, inclusiv în timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii, 
  • nu are legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit si 
  • nici nu interfera cu administrarea locala a altor produse.