Medizin zum wieder Wohlfühlen

Incontinenta urinara

Incontinența urinară

Termenul de incontinență urinară ( sau altfel numit: vezică urinară slăbită) se referă la scurgeri de urină apărute  între urinări.  În mod normal, urina se acumulează în vezica urinară și este eliminată la toaletă în mod controlat, voluntar. Capacitatea de a controla evacuarea urinei este denumită continență. Se dezvoltă în timpul copilăriei – copii mici nu reușesc să o controleze la început.

Incontinența urinară se poate dezvolta la orice vârstă, dar persoanele în vârstă sunt mai des afectate de incontinența urinară ( la femei de aproximativ 2 ori mai mult decât la bărbații de aceeași vârstă). În Austria, în jur de 1 milion de oameni au diferite tipuri de incontinență urinară. Majoritatea persoanelor afectate nu vorbesc deschis despre incontinența urinară, deși incontinența urinară poate fi tratată foarte bine în majoritatea cazurilor. Chiar dacă tulburările cauzate de incontinența urinară nu pot fi eliminate complet , acesta poate fi atenuată considerabil prin intermediul unui tratament adecvat.

Care sunt cauzele incontinenței urinare?

Funcționarea vezicii urinare este foarte complexă: la ea contribuie sistemul nervos, mușchii peretelui, musculatura de la nivelul gâtului vezicii urinare și de-a lungul uretrei, uretra în sine, precum și mușchii, nervii și țesutul conjunctiv ai planșeului pelvin. Când această interacțiune este afectată,  poate avea drept rezultat incontinență urinară. Disfuncția vezicii urinare se poate manifesta fie sub forma unei disfuncții de stocare fie de golire. Există o varietate de cauze pentru aceasta:

 • Slăbiciunea mușchilor care contribuie la funcția vezicii urinare
 • Afectarea  sistemului nervos sau boli neurologice
 • Slăbiciunea țesutului conjunctiv
 • Deficiențe mecanice și funcționale de descărcare a vezicii
 • Tulburări și malformații ale tractului urinar
 • Modificări sau tulburări hormonale, cum ar fi deficiența estrogenului în timpul menopauzei
 • Răni, daune provocate de intervenții chirurgicale sau alte intervenții medicale

Anumiți factori pot contribui la dezvoltarea incontinenței urinare:

 • Vârsta: În timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade, tonusul țesutului conjunctiv scade, vezica coboară. Bărbații manifestă adesea o mărire benignă a prostatei.
 • Sex : Femeile sunt mai des afectate de incontinența urinară. Țesutul conjunctiv este mai moale, iar pelvisul este mai puțin stabil și mai mare. În plus, sarcina și nașterea pune  presiune asupra mușchilor, țesutului conjunctiv și pelvisului.
 • Excesul de greutate
 • Băutura și obiceiurile de micțiune ( micțiune = golirea vezicii urinare) : Mulți oameni nu reușesc să bea suficiente lichide, evită să meargă la toaletă sau merg preventiv, chiar dacă vezica urinară nu este încă suficient de plină. Ambele pot contribui la incontinența urinară, deoarece vezica urinară uită să se umple sau să se golească complet.
 • Factori psihologici : Problemele de cuplu au legătură cu incontinența urinară, chiar dacă conexiunea precisă este încă neclară.
 • Efort fizic: Anumite exerciții întăresc mușchii pelvisului, altele au un efect destul de dăunător. Acestea includ, printre altele, ridicarea de greutăți. Tusea persistentă poate contribui, de asemenea, la incontinența urinară.
 • Afecțiunile  sistemului nervos: Accidentele vasculare cerebrale, demența, boala Parkinson și alte boli care afectează sistemul nervos (diabetul), precum și infecțiile recurente ale tractului urinar pot crește riscul de incontinență urinară.
 • Procedurile chirurgicale și medicamentele : de exemplu, histerectomia , diureticele administrate pentru tensiune arterială sau insuficiență cardiacă pot contribui la incontinența urinară.
 • Predispoziție : riscul de incontinență urinară  e crescut atunci când incontinența urinară apare în familie
 • Afecțiuni : Cancerul de prostată , pietrele la nivelul vezicii urinare sau tumorile pot favoriza incontinența urinară

 

Ce tipuri de incontinență urinară există?

Există mai multe tipuri de incontinență urinară, fiecare cu alte simptome și care apar cu  frecvențe diferite la persoane de diferite vârste. Cele mai frecvente tipuri de incontinență urinară sunt:

Incontinența de stres

În  incontinența de stres, o creștere bruscă a presiunii în abdomen – de exemplu când râdeți, tușiți , strănutați sau ridicarea unei greutăți – duce la incontinența urinară.

Vezica hiperactivă / incontinență imperioasă

Vezica hiperactivă ( denumită și vezică urinară iritabilă ) se manifestă  printr-o dorință  repetată, apărută brusc, de a goli vezica urinară, dorință care este greu de stăpânit , apare în timpul zilei sau în timpul nopții , cu sau fără eliminare de urină ( vezică hiperactivă umedă sau uscată ). Există o varietate de cauze posibile pentru incontinența imperioasă. Incontinența de stres și incontinența imperioasă pot fi concomitente ( incontinență mixtă.)

Incontinență urinară din prea plin

Incontinența urinară din prea plin se caracterizează prin faptul că volumele mici de urină sunt evacuate în mod incontrolabil continuu din o vezică supra plină care nu poate fi golită complet.

Remedii pentru incontinența urinară

Incontinența urinară poate fi stresantă. Aceasta nu este doar o problemă fizică, ci provoacă, de asemenea , de o afectare emoțională și impestează stima de sine. Incapacitatea de a menține urina este percepută ca o pierdere a controlului asupra propriului corp – ceea ce este greu de asumat pentru un adult. Persoanele cu incontinență urinară se simt deseori excluse din punct de vedere social și calitatea vieții lor este puternic afectată. Asta deseori duce la retragere socială, la izolare și chiar la depresie. Numai că  incontinența urinară poate fi remediată complet în majoritatea cazurilor.

 

Cum poate un doctor să diagnosticheze incontinența urinară?

În cele mai multe cazuri, diferite tipuri de incontinență urinară pot fi diferențiate prin intermediul așa-numitului diagnostic de bază. Nu vă feriți să discutați cu un medic generalist sau un specialist despre problema dumneavoastră. Ei au experiență în abordarea acestui tip de problemă. Măsurile terapeutice adecvate pot fi inițiate după aceea.

În timpul discuției aprofundate a medicului cu pacientul ( pentru a afla istoricul pacientului), medicul se va interesa de acuzele specifice.

Un ʺjurnal al vezicii urinareʺ oferă medicului informații valoroase: în el , pacientul trebuie să înregistreze volumul de lichid ingerat, precum și timpul și volumul de urină ( ml ) al fiecărei urinări și dacă  a fost  umed sau uscat în acel moment, într-o perioadă de două zile. Diagnosticul de bază include examinarea abdomenului inferior, a zonei genitale, a urinei ( excluderea/ evidențierea infecției tractului urinar) și o verificare a urinei reziduale ( dacă vezica urinară este golită complet). În prezent, aceasta verificare se face complet fără durere prin intermediul unui examen cu ultrasunete al vezicii urinare înainte și după golire.

În funcție de cauzele incontinenței urinare suspectate de către medic , se continuă cu  alte metode de diagnosticare, cum ar fi:

 • Tomografie computerizată (scanare CT )
 • Examinarea vezicii urinare ( cistoscopie)
 • Examene urologice pentru a verifica fluxul urinar, presiunea vezicii urinare și presiunea uterină la femei
 • Determinarea nivelului de PSA ( antigen specific prostatic ) la bărbați.

Ce metode de tratament sunt disponibile pentru incontinența urinară?

Tratamentul specific al incontinenței urinare depinde de tipul acesteia. În prealabil, totuși, trebuie luate măsuri pentru eliminarea altor cauze posibile, cum ar fi tratamentul unei infecții a vezicii urinare, terapia de substituție hormonală în cazul unei deficiențe hormonale  sau eliminarea unei afectări de golire, de exemplu cauzate de o prostată mărită la bărbați.

În cazul incontinenței de stres, exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvini și terapia comportamentală vă pot ajuta. Terapia comportamentală cuprinde controlul aportului de lichide, golirea regulată a vezicii urinare, scăderea în greutate, reglarea mișcărilor intestinale și, în cazul bronșitei fumătorilor, renunțarea la fumat. Exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvieni sunt o măsură foarte eficientă. Acestea necesită instruirea și controlul de către un terapeut fizic. După ce s-au  învățat cum să fie făcute corect, exercițiile pentru întărirea mușchilor pelvieni ar trebui să fie făcute acasă, precum și în mod constant de-a lungul anilor.

Dacă aceste măsuri terapeutice nu sunt suficiente pentru tratamentul incontinenței urinare, un rezultat satisfăcător poate fi obținut prin intervenții chirurgicale care nu sunt foarte dificile.

În majoritatea  cazurilor, incontinența imperioasă este tratată fără operație și cuprinde diferite forme de antrenament  a vezicii urinare și medicamente care contracarează dorința frecventă și puternică de a goli vezica urinară și, prin urmare, incontinența imperioasă (așa-numiți agenți antimuscarinici, altfel denumiți antagoniști ai receptorilor muscarinici sau anti colinergici). Există o varietate de produse pentru tratamentul incontinenței urinare. La pacienții vârstnici, care adesea trebuie să ia mai multe medicamente în același timp, substanțele cu mai puține interacțiuni medicamentoase, datorită structurii lor moleculare, și care nu produc reacții adverse ale sistemului nervos central, s-au dovedit a fi de succes.

Pentru pacienții de sex feminin care suferă de incontinență mixtă, se recomandă un tratament care combină metode terapeutice pentru incontinență imperioasă și de stres.

În cazul incontinenței din prea plin, un urolog poate determina cauzele care împiedică golirea vezicii prin examinări speciale (urodinamice) și inițiază măsurile terapeutice necesare împotriva incontinenței urinare. Prima măsură este întotdeauna golirea vezicii supra pline, în general prin intermediul unui cateter.

 

Ce puteți face împotriva incontinenței urinare?

Condiția fizică și psihică bună contracarează dezvoltarea incontinenței urinare. Consultați un medic de îndată ce observați primele semne. Exercițiile preventive pentru întărirea mușchilor pelvieni sunt, de asemenea, utile. Următoarele reprezintă sfaturi suplimentare pentru prevenirea incontinenței urinare:

 • Beți mult lichid. Aveți grijă să beți băuturi puțin iritante, cum ar fi ceaiul din plante sau sucul de fructe.
 • Nu consumați un volum mare de lichide înainte de a merge la culcare. Acesta crește riscul de a vă uda involuntar în timpul nopții.
 • Luați-vă timp când mergeți la toaletă și încercați să vă goliți complet vezica urinară. Astfel, nevoia de a goli vezica este simțită mai rar, iar bacteriile se pot multiplica mai greu.
 • Exercițiile de relaxare, cum ar fi antrenamentul autogen, terapia respiratorie sau masajele, vă pot ajuta să reduceți tensiunea emoțională.
 • Antrenamentul vezical sau al micțiunii pot fi utile. Trebuie să păstrați un jurnal al vezicii urinare (așa cum este descris mai sus) pentru câteva zile, pentru a discuta cu medicul dumneavoastră. Puteți obține o golire mai eficientă a vezicii prin extinderea sau scurtarea activă a intervalelor.

Anumite alimente pot provoca, de asemenea, incontinență urinară temporară deoarece stimulează vezica urinară și au un efect diuretic. Acestea includ:

 • Alcool
 • Cafeina
 • Ceai sau cafea decofeinizată
 • Băuturi carbogazoase
 • Îndulcitori artificiali
 • Citricele și alte alimente care sunt foarte acide, conțin mult zahăr sau mirodenii

Rețineți: Acest text este pentru informația dumneavoastră generală. Vă rugăm să nu vă diagnosticați singur: consultați un medic în cazul unor întrebări sau acuze. El / ea este singurul care evaluează corect simptomele pe baza experienței sale clinice și poate stabili pașii de diagnosticare după cum este necesar.